Munții Ceahlău: Durău, Cascada Duruitoarea, Vârful Toaca și Cabana Dochia

Dacă sunteți în zona Neamțului, vă place natura și vreți să vă încărcați bateriile trebuie neapărat să faceți un traseu prin munții Ceahlău, cu plecare din Durău, o oprire la Cascada Duruitoarea, un popas la Cabana Dochia și cel puțin o oră pe Vârful Toaca, la cota 1907 metri. Luați-cu voi haine mai groase, chiar și pe timp de vară, bocanci în picioare, niște sandvișuri și mai multă apă de băut, măcar 2 litri de persoană.

Am plecat din Durău pe la 10 dimineața cu destinația finală Cabana Dochia și Vârful Toaca. Mă așteptam să fie un traseu lejer. A fost, doar până la Cascada Duruitoarea, cale de vreo oră și jumătate

După Duruitoarea a început adevărata distracție. Cărări abrupte, pante pe care doar caprele de munte se puteau descurca, aer curat și o mulțime de peisaje care îți tăiau respirația. Am făcut în total cam 5 ore până la cabana Dochia, unde ne-am odihnit și am mâncat. După aceea am plecat spre Vârful Toaca. După o oră eram în vârf, la 1907 metri, cu camera foto și smartphone-ul dornic de semnal și internet. Merită să fii deasupra norilor, a meritat tot efortul.

Cabana Dochia e în curs de renovare, etajul 1 și 2 arată destul de bine. Să nu vă așteptați la condiții de 4 stele, dar dacă doriți un pat cu lenjerie curată unde vă să puneți capul după 1 zi pe munte, atunci ați ajuns unde trebuia, cum fac și majoritatea turiștilor care înnoptează aici, la prețuri în jur de 20 de lei pe pat. Mâncarea e mâncabilă, nu extraordinară dar ok, mai ales după traseul extenuant, iar prețurile sunt decente, 9 lei o supă, 4 lei o bere, 2 lei o cafea.

Recompensa, dacă rămâneți pe munte noaptea, la cabană, este un răsărit fantastic la ora 6 dimineața, cu soarele care trezește natura la viață și mângăie aparatele fotografilor dornici să îl prindă primii în cadru.

Coborârea de pe munte a fost mult mai rapidă, am venit înapoi în Durău pe la Cabana Fântânele, traseu de vreo 3 ore, 5 kilometri distanță, trecând pe lângă Căciula Dorobanțului.

Cât despre stațiunea Durău, cei care vin aici nu vin pentru distracție, ci pentru liniște și relaxare. Nu veți găsi cluburi de noapte, mașini de fițe și terase deschise non-stop. Veți găsi în schimb o stațiune unde poți dormi liniștit 2 zile, după ce ai făcut un traseu extenuant pe munte, iar dacă vreți sunt și câteva hoteluri și pensiuni cu piscine și spa. Prețurile pleacă de la 80 de lei pe cameră la pensiuni până la câteva sute de lei la Bistrița, singurul hotel de 4 stele din zonă.

Dacă vreți să mâncați bine în Durău mergeți la restaurantul Hotelului Bistrița sau la Cabana Vânătorul.

Fotografii din munții Ceahlău

One thought on “Munții Ceahlău: Durău, Cascada Duruitoarea, Vârful Toaca și Cabana Dochia

Lasă un răspuns